Jumaat, Julai 31, 2009

Tazkirah - Nifsu Syaaban



Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14hbsya'aban sebaik sahaja masuk maghrib)

Berikut adalah antara amal ibadah di hari Nisfu Sya'aban:

1. Selepas solat maghrib (15 Sya'aban) Solat sunat nisfu sya'aban, 2 rakaat
Rakaat 1 : baca Al-Fatihah & surah Al-Qadar 1x
Rakaat 2 : baca Al-Fatihah & surah Al-Ikhlas 3x

2. Membaca Yasin 3x selepas solat Maghribnya (15 Sya'aban)
i) Selepas Yasin pertama : mohon dipanjangkan umur untuk beribadat kepada Allah
ii) Selepas Yasin kedua : mohon rezeki yang halal untuk beribadat kepadaAllah
iii) Selepas Yasin ketiga : mohon ditetapkan iman dan Islam & mati didalam iman & pohonlah segala yang baik. Kemudian baca Istighfar 11x & selawat 11x Baca doa nisfu Sya'aban (adadidalam Yasin Majmuk)

3. Baca surah ikhlas 1000x4. Berpuasa pada siangnya. Abul Khair Al Talaqaani r.a. mengira nama2 malam Nisfu Syaaban sebanyak 22. Antaranya yg termasyhur adalah:

1. Malam Dimustajabkan Doa
2. Malam Pembahagian Takdir
3. Malam Rahmat
4. Malam Berkat
5. Malam Pengampunan (Taubat)
6. Malam Penebusan
7. Malam Syafaat
8. Malam Penulisan
9. Malam Keagungan dan Kemuliaan
10. Malam Rezeki1
1. Malam Hari Raya Para Malaikat
12. Malam Penghidupan

Antara kelebihan bulan Sya'aban:

1. Sesiapa berpuasa sehari dalam bulan Sya'aban maka Allah haramkan tubuhnya dari api neraka dan dia akan menjadi teman kpd nabi Allah Yusof didalam syurga.

2. Riwayat dari Osman Bin Abi Al-As, Sabda Nabi Muhammad (saw) : pada malam nisfu sya'aban setelah berlalu 1/3 malamnya, Allah turun kelangit dunia lalu berfirman : adakah orang-orang yang meminta maka Aku perkenankan permintannya, adakah orang yang meminta ampun maka aku ampunkannya, adakah orang yang bertaubat maka aku terima taubatnya dan diampunkan semua orang mukmin lelaki & perempuan , melainkan orang yang berzina atau orang yang berdendam marah hatinya kepada saudaranya. Sebaik-baiknya minta ampun dengan ibubapa sebelum hari nisfu sya'aban kerana amalan kita akan terhalang dari diangkat ke langit sekiranya kita derhaka/berdosa dengan ibubapa kita.

Isnin, Julai 20, 2009

Jabatan Pergigian Institut Pediatrik Hospital Besar Kuala Lumpur

Sikit punya panjang tajuk kat atas tu. Apa ada dengan tajuk tu?

Pagi tadi dalam pukul 10.30 ada temujanji dengan doktor gigi di HKL. Bukan temujanji saya ya...temujanji untuk Aiman.

Temujanji ni sepatutnya bulan Februari ari tu, tapi saya dah lupa call derang untuk set date yang sesuai..kihkihkih..tapi yang sebenar2nya..kad temujanji tu dah hilang. Gelabah jugak mencarinya, biasalahkan...kad tu kecik, pastu main sesuka hati letak. Sib baik jumpa balik, kalau tak makin haru...

Sampai HKL tadi dalam pukul 10.00 pagi. Hb tunggu dalam kete aje..sebab HKL sekarang very the susah nak parking. Kalau dapat parking pun sure berbatu jauhnya. Nak pegi Institut Pediatrik tapi kena parking kat Wad Bersalin...u olls bayangkanlah bape jauh nak catwalk. Mau tercabut tumit kasut..

Orang tak lah ramai sangat, sebab yang datang semua yang ada temujanji aje. Dalam pukul 10.30 Aiman dah masuk kat dalam bilik rawatan. Saya tunggu kat luar aje..malas pulak nak masuk..

Dalam lima minit lepas tu, doktor keluar jumpa saya. Doktor tu kata, dia perlu cuci gigi Aiman, tapi Aiman kena makan antibiotik dulu dan lepas tu kena tunggu dalam 1 jam baru bole buat.

Mula2 doktor tu suruh buat temujanji baru. Alamak!!!! Saya malas lah pulak nak datang dua tiga kali. Akceli bulan depan Aiman memang ada satu lagi temujanji dengan doktor jantung, tapi date yang untuk cek jantung tu, doktor gigi tu pulak cuti...

Lepas discuss dua tiga minit, saya suruh je doktor tu buat hari ni. Saya terus call hb, suruh tunggu lagi satu jam, nasib baik hb tak banyak sangat keje hari ni.

8 biji antibiotik Aiman kena telan, nasib baiklah ubat tu comel2 je...kalau besar gedabak, mau tercekik. Lepas makan kenalah tunggu pulak 1 jam...bershenta betul saya menunggunya, kalau buat silang pangkah banyak jugak siapnya...

Oh! Ya...mesti u olls tertanya2, nape Aiman perlu telan antibiotik bagaikan. Padahal nak cuci gigi aje...

Akceli Aiman ada masalah jantung sejak kecik lagi. Saluran jantung ke paru2 bocor & sempit. Doktor dapat tau masa umur Aiman 5 bulan, dan sejak itulah setiap tahun Aiman akan buat check-up dekat HKL.

Buat masa sekarang ni, Aiman tak perlu makan apa2 ubat untuk jantung, dan tak ada masalah untuk dia xtive dalam apa2 xtvt, cuma kalau dia tak sihat, dan jumpa doktor saya kena bagitau doktorlah masalah dia.

Dan untuk rawatan gigi, memang dia perlu buat rawatan di HKL.

So, berbalik pada criter tadi, lepas 1 jam dalam pukul 11.30 Aiman d panggil masuk. Sebelum tu Aiman dah suruh saya masuk sekali, makanya saya pun masuklah sekali dalam bilik rawatan tu.

Masa doktor tu cuci gigi Aiman, saya pulak yang terangkat2 kaki kat situ...ngilu betullah.. Aduhaiiii....saya kalau berkaitan dengan gigi ni memang ngerilah...

Lepas 20 minit semuanya selesai. Ambik temujanji baru (08.10.09) minta MC untuk Aiman, kami pun balik. Nasib baik jalan tak jam...sampai rumah pukul 12.15. Kelang kelibut saya masak nasi, selalunya kalau time2 macam ni, saya dah bersenang2, semua keje dah beres.

Bulan depan, sekali lagi saya kena berkunjung ke Institut Pediatrik HKL, tapi kali ni, ni bahagian jantung...ni lagilah lama kena tunggu, orang tak ramai tapi setiap sorang tu amik masa hampir 1 jam jugak nak settlekan rawatan.

Jumaat, Julai 17, 2009

Tazkirah - Untuk Wanita2 (Tabiat Bawa Kita Ke Neraka)


Sebagai peringatan untuk para wanita dipaparkan suatu peristiwa di suatu Eid, di mana seorang wakil telah dilantik dari kaum wanita untuk bertemu dengan Rasulullah SAW untuk meminta baginda SAW memberi ucapan khusus untuk kaum wanita.

Baginda bersetuju dan menyuruh mereka berkumpul di Baabun Nisaa'. Setelah kaum wanita berkumpul, Bilal pergi memanggil Rasulullah SAW. Baginda pun pergi ke sana, dan memberi salam dan mberi tazkirah seperti berikut:

"Assalamu'alaikum, wahai kumpulan/kaum wanita. Wahai kaum wanita, aku lihat kamu ini lebih banyak di neraka".

Seorang wanita lalu bangun bertanya, "Apakah yang menyebabkan yang demikian? Adakah sebab kami ini kufur?'

Rasulullah SAW menjawab, "Tidak. Bukan begitu. Tetapi ada 2 tabiat kamu yang tidak elok yang boleh menjerumuskan kamu ke dalam neraka:

1. Kamu banyak mengutuk/menyumpah
2. Kamu kufurkan kebaikan suami.

Kemudian baginda SAW mengingatkan supaya :

1. Banyak beristighfar
2. Banyak bersedekah.

Keterangan: Yang dimaksudkan dengan mengutuk/menyumpah ialah seperti contoh di bawah:

Contoh 1 :

Katakan kita lama menunggu bas. Tetapi bas masih tak kunjung tiba, akibat geram dan marah kita mungkin berkata, "Driver bas ni dah mampus agaknya." Perkataan mampus itu termasuk dalam erti kata menyumpah.

Lisan wanita memang terlalu cepat menyumpah. Kadang-kadang pakaian, perkakas rumah, hatta suami pun kena sumpah.

Contoh 2 :

Tengah memasak gas habis. Kita mungkin berkata "Celaka punya gas. Masa ni jugak nak habis.." Yang dimaksudkan kufur di sini bukan kufur I'tiqad tetapi bererti tidak mengiktiraf Kebaikan di sini bermaksud tanggungjawab yang telah ditunaikan oleh suami.

Berkaitan dengan hal ini, Rasulullah pernah ditanya oleh seorang suami yang kurang faham suami'. Rasulullah SAW berkata,

"Tidakkah pernah engkau jumpa, seorang isteri, jika seumur hidup engkau, engkau berbuat baik kepadanya, tetapi di suatu ketika, disebabkan dia tidak mendapat sesuatu yang dia kehendaki, maka dia akan berkata ,"Awak ini, saya tak nampak satu pun kebaikan awak" (Terjemahan langsung dari Arab).

[Dalam masyarakat kita kata-kata di atas mungkin boleh dikaitkan dengan perkataan seperti berikut: "Selama hidup dengan awak, apa yang saya dapat?".][Tak guna sesen pun']

Rasulullah SAW sambung lagi ,'Mana-mana isteri yang berkata, "Awak ini, saya tak nampak satu pun kebaikan awak", maka akan gugur pahala-pahala amalannya.'

Saranan Rasulullah SAW yang seterusnya ialah menyuruh kaum wanita banyak beristighfar dan bersedekah, kerana ia dapat menyelamatkan kita dari 2 perkara yang boleh menjerumuskan kita ke dalam api neraka seperti yang disebutkan tadi.

Fadhilat beristighfar: a. Sabda Rasulullah SAW : "Siapa yang melazimkan amalan istighfar 70 X sehari, dia tidak akan ditulis sebagai orang yang lupa (nyanyuk)." Sebelum nyanyuk di hari tua, amalkan sejak muda-muda lagi.

Rasulullah SAW menganjurkan kita beristighfar 70 atau 100 kali sehari. Baginda sendiri melakukannya lebih dari 100 X sehari. Adalah diingatkan untuk mencapai target ini, eloklah kita menjadualkan amalan zikir ini dalam amalan-amalan harian kita.

Sabda Rasulullah SAW : "Siapa yang melazimkan amalan istighfar, akan dikeluarkan Allah dari sifat ham dan hazan. Sifat ham bererti gelisah yang tidak menentu yang sering melanda kaum wanita. Sifat hazan bererti berdukacita"

Istighfar juga memurahkan rezeki. Jangan dianggap rezeki itu hanya dalam bentuk wang ringgit atau harta benda. Tetapi ia juga termasuk kesihatan, umur, kasih sayang dan anak-anak. Sedekah tidak semestinya dalam bentuk wang ringgit. Sedekah juga termasuk:

1. Tuturkata/percakapa n yang baik. Yang paling utama ialah terhadap keluarga sendiri. Ertinya tidak menyakitkan hati. Inilah rahsianya bagaimana hendak menambat hati suami.

Diriwayatkan, Saidatina Khadijah ra, isteri Rasulullah SAW yang pertama, tidak pernah menyinggung hati Rasulullah walau sedikit pun. Sepanjang hayat baginda SAW, hati baginda dipenuhi dengan Khadijah, sehingga sering menyebut nama beliau. Kadangkala hingga menimbulkan perasaan cemburu dikalangan isteri-isteri baginda.

Diriwayatkan juga, Jibril as setiap kali selepas memberi wahyu kepada Rasulullah sebelum meminta diri, selalu mengirim salam kepada Khadijah. Suatu hari Rasulullah SAW telah bertanya beliau, dan jawab Jibril, "Khadijahlah satu-satunya perempuan yang Allah SWT berkenan tuturkatanya".

2. Memberi salam.

3. Memaniskan wajah. Juga terutamanya kepada ahli keluarga. Rasulullah SAW pernah bersabda, "Kamu senyum sahaja pun sudah menjadi sedekah."

Terdapat juga suatu syair Arab yang berbunyi : "Nak buat baik, sangatlah mudah, Maniskan wajah, lembutkan lidah." Maka setelah diberi peringatan oleh Rasulullah SAW marilah kita bertafakkur dan bermuhasabah diri-diri kita.

Sekiranya terdapat sifat-sifat buruk yang boleh menjerumuskan kita ke dalam api neraka itu, maka eloklah kita mengubah sikap kita dari sekarang.

Rabu, Julai 15, 2009

A Lovely & A Best Blog Award

Lama dah dapat award ni...tapi tak buat jugak. Memandangkan hari ni tak ada n3, maka dengan rajinnya saya buat. Award ni dari Edrina. Thank you soooo muchhhh Ed.





Rules:

1) Accept the award, post it on your blog together with the name of the person who has granted the award and his or her blog link.

2) Pass the award to 15 other blogs that you’ve newly discovered. Remember to contact the bloggers to let them know they have been chosen for this award.

a. Nino

b. Norish

c. Kak Jelly

d. Raihanna

e. Adrianna

f. wan amalyn

cukup lah tu, saya tak bole nak fikir ni....atau sape2 yang sudi menerima, amat2 dialu2kan...

Selasa, Julai 14, 2009

Satu Lagi Penyakit Baru

Akceli banyak benda nak tulis, tapi...aduh!!!!!!! saya jadi sangat M nak menaip dan meng upload gambar2. Banyak sungguh gambar tak tayang kat sini. Nanti kena buat satu n3 yang penuh dengan gambar2 aje..

Tiga, empat hari ni, saya memang tengah gigih menyiapkan wip cross stitch. Satu dah berjaya disiapkan, tinggal lagi dua. Project terbaru dah ready. Kain & benang dah ready, bila2 masa saje bole mulakan. Kalau ikut-ikutkan hati, memang dah lama mulakan, tapi di sebabkan dah berazam bagai, so kenalah siapkan wip yang ada.

U olls bacakan tajuk kat atas tu...Satu Lagi Penyakit Baru... Ya! Saya dapat satu penyakit baru, rasa macam teruk jugaklah penyakit ni, tapi saya tak ambil apa2 ubat pun, masih under control.

GAMES kat FACEBOOK....kihkihkih...saspen je kan. Tapi itulah penyakit saya sekarang ni. Berkebun di alam cyber. Giler kentang betullah. u olls pernah main tak?? Cubalah u olls main, musti jadi gilers macam saya jugak.

Ini semua atas saranan kak Jelly yang saya kenal di alam cyber jugak. Amboiii!!! salahkan orang pulak...Ampun Kak Jelly..adinda tak bermaksud.... tapi sungguh2 sangat..adinda dah terpedaya...

Games ni betul2 buat saya duduk 24 jam kat depan lappy. Haha...gilers betul..Saya dah pandai bertani, saya dah pandai bertanam, saya dah pandai menuai dan saya pun dah pandai merembat hasil tuaian keng kawan...kihkihkih...ampunnnn...

Malaslah nak cerita lebih2..kalau u olls nak tau...u olls gi lah godek2 kat facebook u olls...pastu bole add saya dan kita bole main together2. Banyak dapat duitt ooo...bole jadi kayooo sekelip mata.....kihkihkihkih...menyalahgunakan facebook...

Jumaat, Julai 10, 2009

Tazkirah - Apa Itu Istidraj


Minggu lepas, kawan seofis Fendi tanya "Kenapa kadang kala kita lihat seseorang insan tu sentiasa dapat kegembiraan spt dapat naik pangkat, murah rezeki dll sedangkan dia tu selalu melakukan kemungkaran? ".

So,Fendi pun jawablah yang kdg kala sesuatu anugerah Allah swt kpd seseorg individu tu bukanlah sebab Allah sayangkan hambanya itu tetapi kerana Allah nak tengok sejauh mana keikhlasan orang itu.

Allah nak tengok adakah hambanya itu akan menyedari bahawa Allah amat bermurah hati dengannya jadi sepatutnya dia bersyukur dan berubah menjadi baik. Tapi jika individu itu masih tidak reti bersyukur maka sesungguhnya dia telah menimbulkan kemurkaan Ar-Rahman.

Teringat juga Fendi pd satu penjelasan ustazah sekolah rendah dulu.Ada member tanya kenapa kdg2 kita dah banyak kali berdoa tapi belum dapat apa yang diimpikan.

Ustazah kata itu tandanya Allah sayang pada kita.Sebabnya Allah tahu kalau kita lambat atau belum dpt yg diimpikan, kita akan terus berdoa dan mengingati Ilahi. Sebenarnya Allah amat rindukan suara hamba-hambaNya merayu dan memujiNya.

Kalau sekali berdoa terus dapat, kemungkinan besar lepas tu kita kita taksub dan lupa utk bersyukur pd yg Esa.

Tup-tup dpt pula artikel ni drp seorg rakan. A very relevant and interesting article. Semoga Allah beratkan timbangan ibadah kita drp timbangan dosa di Pdg Mahsyar nanti. InsyaAllah..

Apakah dia istidraj itu?

Ianya adalah pemberian nikmat Allah kepada manusia yang mana pemberian itu tidak diredhaiNya. Inilah yang dinamakan istidraj.Rasullulah s. a.w. bersabda :"Apabila kamu melihat bahawa Allah Taala memberikan nikmat kepada hambanya yang selalu membuat maksiat (durhaka),ketahuila h bahawa orang itu telah diistidrajkan oleh Allah SWT." (Diriwayatkan oleh At-Tabrani, Ahmad dan Al-Baihaqi)

Tetapi, manusia yang durhaka dan sering berbuat maksiat yang terkeliru dengan pemikirannya merasakan bahawa nikmat yang telah datang kepadanya adalah kerana Allah berserta dan kasih dengan perbuatan maksiat mereka.

Masih ada juga orang ragu-ragu, kerana kalau kita hendak dapat kebahagian didunia dan akhirat kita mesti ikut jejak langkah Rasullulah saw dan berpegang teguh pada agama Islam.

Tetapi bagaimana dengan ada orang yang sembahyang 5 waktu sehari semalam, bangun tengah malam bertahajjud, puasa bukan di bulan Ramadhan sahaja, bahkan Isnin, Khamis dan puasa sunat yang lain. Tapi, hidup mereka biasa sahaja. Ada yang susah juga.

Kenapa? Dan bagaimana pula orang yang seumur hidup tak sembahyang, puasa pun tak pernah, rumahnya tersergam indah, kereta mewah menjalar, duit banyak, dia boleh hidup kaya dan mewah. Bila kita tanya, apa kamu takut mati?

Katanya, alah, orang lain pun mati juga, kalau masuk neraka, ramai-ramai.Tak kisahlah! Sombongnya mereka, takburnya mereka.

Rasullulah s. a. w. naik ke langit bertemu Allah pun tak sombong, Nabi Sulaiman, sebesar-besar pangkatnya sehinggakan semua makhluk di muka bumi tunduk di bawah perintahnya pun tak sombong! Secantik-cantik Nabi Yusof dan semerdu suara Nabi Daud, mereka tak sombong.

Bila sampai masa dan ketikanya, mereka tunduk dan sujud menyembah Allah. Manusia istidraj - Manusia yang lupa daratan. Walaupun berbuat maksiat, dia merasa Allah menyayanginya. Mereka memandang hina kepada orang yang beramal.

"Dia tu siang malam ke masjid, basikal pun tak mampu beli, sedangkan aku ke kelab malam pun dengan kereta mewah. Tak payah beribadatpun, rezeki datang mencurah-curah. Kalau dia tu sikit ibadat tentu boleh kaya macam aku, katanya sombong."

Sebenarnya, kadang-kadang Allah memberikan nikmat yang banyak dengan tujuan untuk menghancurkannya. Rasullulah s. a. w bersabda: "Apabila Allah menghendaki untuk membinasakan semut, Allah terbangkan semua itu dengan dua sayapnya" (Kitab Nasaibul ├ŽIbad)

Anai-anai, jika tidak bersayap, maka dia akan duduk diam di bawah batu atau merayap di celah-celah daun, tetapi jika Allah hendak membinasakannya, Allah berikan dia sayap. Lalu, bila sudah bersayap, anai-anai pun menjadi kelkatu. Kelkatu, bila mendapat nikmat(sayap) , dia akan cuba melawan api.

Begitu juga manusia, bila mendapat nikmat, cuba hendak melawan Allah swt.Buktinya, Firaun. Nikmatnya tak terkira, tidak pernah sakit, bersin pun tidak pernah kerana Allah berikannya nikmat kesihatan.

Orang lain selalu sakit, tapi Firaun tidak, orang lain mati, namun dia masih belum mati-mati juga, sampai rasa angkuh dan besar diri lantas mengaku dirinya tuhan. Tapi dengan nikmat itulah Allah binasakan dia.

Namrud, yang cuba membakar Nabi Ibrahim. Betapa besar pangkat Namrud? Dia begitu sombong dengan Allah, akhirnya menemui ajalnya hanya disebabkan seekor nyamuk masuk ke dalam lubang hidungnya.

Tidak ada manusia hari ini sekaya Qarun. Anak kunci gudang hartanya sahaja kena dibawa oleh 40 ekor unta. Akhirnya dia ditenggelamkan bersama-sama hartanya sekali akibat terlalu takbur. Jadi kalau kita kaya, jangan sangka Allah sayang, Qarun lagi kaya, akhirnya binasa juga.

Jadi, jika kita kaji dan fikir betul-betul, maka terjawablah segala keraguan yang mengganggu fikiran kita. Mengapa orang kafir kaya, dan orang yang berbuat maksiat hidup senang /mewah.

Pemberian yang diberikan oleh Allah pada mereka bukanlah yang diredhaiNya. Rupa-rupanya ianya adalah bertujuan untuk menghancurkannya. Untuk apa hidup ini tanpa keredhaanNya?

Tetapi jangan pula ada orang kaya beribadat, masuk masjid dengan kereta mewah kita katakan itu istidraj. Orang naik pangkat, istidraj. Orang-orang besar, istidraj. Jangan! Orang yang mengunakan nikmatnya untuk kebajikan untuk mengabdi kepada Allah bukan istidraj.

Dan jangan pula kita tidak mahu kekayaan. Kalau hendak selamat, hidup kita mesti ada pegangan. Bukan kaya yang kita cari, juga bukan miskin yang kita cari. Tujuan hidup kita adalah mencari keredaan Allah.

Bagaimana cara untuk menentukan nikmat yang diredhai Allah? Seseorang itu dapat menyedari hakikat yang sebenarnya tentang nikmat yang diterimanya itu ialah apabila dia bersyukur nikmatnya.

Dia akan mengunakan pemberian ke jalan kebaikan dan sentiasa redha dan ikhlas mengabdikan diri kepada Allah. Maka segala limpah kurnia yang diperolehi itu adalah nikmat pemberian yang diredhai Allah. Bila tujuan hidup kita untuk mencari keredhaan Allah, niscaya selamatlah kita di dunia dan akhirat.

Rabu, Julai 08, 2009

Aura Rajin Tengah Cemerlang...

Makin RAJIN pulak sekarang ni. Perkataan RAJIN ni kena BESAR kan sebab aura ke RAJIN an sekarang ni tengah mencanak2 meternya...

Last week, gatal2 tapak tangan sebab tengah gilers buat cross stitch. Wip yang pertama tinggal 5% saje lagi nak siap...terbantut sebab benang dah habis lah pulak.

Semalam, start dah untuk wip kedua....kena laju laju ni, sementara aura RAJIN tengah mengganas...

wip yang 5% lagi nak siap..



ni pulak lagi 15% nak siap... nampak macam dah settlekan tapi ada lagi yang belum di silang. Buah anggur hijau & purple, apple merah, daun & tepi bakul sebelah kanan yang perlu di silang.

wip buah2an ni lagi lama dari cottage atas tu...3, 4 taun jugak kot usianya.

Isnin, Julai 06, 2009

Letih Oooooo...

Letih atau pun penat adalah dua perkataan yang sama maksud. Apasal pulak saya tulis n3 ni macam nak jadi cikgu Bahasa Melayu aje...hhmmmm...

Saya penat sebenarnya ni...2 hari di Melaka. Semalam pukul 10.00 malam baru sampai rumah. Pagi ni seawal 6.30 pagi (bagi saya awallah) mesin basuh saya dah beroperasi sampailah sekarang. Dah tiga empat round dah berpusing bertukar ganti baju kotor. Mesin tu pun dah lain macam je bunyinya...

Hari Sabtu lepas seawal pukul 7.15 pagi kami bertolak ke Melaka. Saje bertolak awal, selain dari megelakan jam, speed trap pun pepagi tak ada kan...opssss...

Pukul 8.30 pagi kami dah sampai Melaka. Terus ke ladang mangga. Sekarang ni saya dah merasakan Melaka ni, macam kampung ke dua kami. Setiap minggu mesti ke sana. Sejak hb menceburi bidang pertanian saya dan anak2 pun sama jadi petani.

Anak2 memang hiper gumbira...macam2 peel derang buat kat ladang tu, nak2 ada pulak tali air kecik kat situ. Minggu sebelum ni pergi, tak hebat sangat derang kat ladang, sebab ladang tu pun masih semak lagi, tapi kali ni memang.....

Saya, tolong sikit2 jelah...tolong tengok budak2 tu, selain tu saya ada xtvt sendiri...

Semalam (Ahad), sambung lagi dekat ladang, walaupun hujan tapi tetap maintain masing2 kat ladang tu...budak2 makin sukooooo...paham2 lah kan, hujan ngan kanak2, kita dulu pun peel lebih kurang gak bila time2 hujan ni...

Lepas ladang mangga, kami ke ladang serai pulak....xtvt mancabut rumput2...tapi kami tak lama sangat kat ladang serai...akceli tak larat dah....terlalu-lalu penat..

Balik semalam dari Melaka dalam pukul 7.00 malam....jam teruk...kat exit Simpang Ampat dah start jam...u olls bayangkan bape jauh lagi ngan KL...sampai kat Senawang hb terus keluar, masuk Seremban sebab nak ikut highway Lekas.

Rupa2nya Seremban pun jam jugak....voooooo...apasal semua tempat jam ni???? Oh!! Ialah awal bulan semua orang balik kampung.

Sampai KL...dalam pukul 9.30, isi perut dulu baru balik....

Nanti saya upload gambar...semua dalam hp hb tak sempat nak transfer lagi...

Jumaat, Julai 03, 2009

Bila Tapak Tangan Mula Terasa Gatal

Tapak tangan belah mana yang gatal tu???? Orang kata kalau tapak tangan belah kanan yang gatal, makanya nak masyukkkkk (pepaham sendirilah) dan kalau belah kiri pulak yang gatal, hmmm...apa ek! kalau tadi masyukkkk, ni keurrrrr lah kan....hahaha..entah apa2 punya istilah. Tak ada maknanya semua itu...

Tapak tangan saya gatal bukan disebabkan masyukkkk atau keurrrr tuuu... tapi sebab, dah mula rasa meroyan nak siapkan cross stitch. Banyak wip2 yang tertangguh. Orang sibuk nak siapkan langsir atau baju untuk RAYA yang lagi 3 bulan, saya sibuk nak siapkan cross stitch.

Bukan apa u olls...sebulan tak buat apa2 ni rasa cam hidup tak sempurna je...cheewahhh!!! bukan tak nak buat apa2, cuma tahap kemalasan terlalu tinggi bulan lepas. Novel tak sentuh langsung.....yang saya leka buat adalah bermain games....macam lawakkan tapi itulah kenyataan hidup saya bulan lepas...gilerr main games. kihkihkih...ada sape2 yang berperangai macam saya yang dah beranak 3 ni....kalah budak2...

Maka disebabkan itulah, lalu bulan ni, bermula dari hari ini saya telah menanamkan azam nak siapkan segala wip2 saya yang sangatlah bertimbun2. Kalau tak caya nanti saya tepek gambar kat sini....orang biasa buat azam awal tahun saya buat azam tengah tahun...tak kisahlah labu, janji... azam itu bagi menafaatkan kat diri saya.

Wahhhh!!! Macam bagus je berazam bagai, tapi entah sampai bilalah azam tu nak tercapai. Last2 nanti azam tinggal azam...tapi selagi keazaman tengah membara2 ni baik saya pulun habis-habisan. Saya ni kadang2 ada jugak buat perangai 'hangat2 dot dot' tu. Tak bole sebut...nanti berbau blog ni.

Cehhh!!! dah masuk bab merapu ni...maka dengan itu saya kenalah stop kat sini. Dan buat permulaannya saya nak siapkan wip yang kat bawah ni dulu. Saya start buat sebulan lepas saya berhenti kerja....hahaha...dah setahun saya berhenti. kunun2 time memula dulu, berazam nak siapkan dalam masa 2 bulan je tapiiiiiiiiiii....u olls tengoklah sendiri...hangat2 dot2.

chart ni free...saya download kat internet. Lagi 20% je tak siap. Sebelah kanan kat bahagian bawah tu tak siap lagi...Ni kalau buat tekun2...seminggu siaplah...wahhhh!!!! seminggu tuuu... tapi kita saksikan lah nanti macam mana ek!!!

Masa saya tengah sibuk kira kotak kat chart tu tadi, hb bersuara " dah mula baliklah bini saya ni jadi rabun ". Hb sajalah perli tu sebab tak ada satu pun cross stitch yang saya buat yang pernah siap...asyik beli benang, beli kain, beli chart tapiiii satu pun tak pernah lagi hantar kedai frame...kihkihkih...



Tazkirah - Bagaimana Hendak Dapat Pahala Yang Tidak Nampak Tetapi Berterusan?


Sedekah Jariah - Kebajikan yang tak berakhir! ilmu utk diri sndiri & saudara muslim

1. Berikan al-Quran pada seseorang, dan setiap dibaca, Anda mendapatkan hasanah.

2. Sumbangkan kerusi roda ke hospital dan setiap orang sakit menggunakannya, Anda dapat hasanah.

3. Berkongsi bahan bacaan yang berfaedah dengan seseorang.

4. Bantu mendidik seorang anak.

5. Ajarkan seseorang sebuah do'a. Pada setiap bacaan doa itu, anda dapat hasanah.

6. Berkongsi CD Quran atau Doa.

7. Terlibat dalam pembangunan masjid (fizikal/mengimarah kan).

8. Tempatkan water cooler di tempat umum.

9. Tanam pohon pokok. Setiap seseorang atau binatang berlindung dibawahnya , Anda dapat hasanah.

Rabu, Julai 01, 2009

H1N1 - Afiq Terkena Tempiasnya

A week closure of kumon desa pdn due 2 influenza (H1N1) outbreak. This is only safety precaution measure since we hv few stdns fr srjk davidson & inline wt an order fr Ministry, 7 days. Hw pack ready 4 collection by 2moro. Our centre will remain open 4 d xchange of ws. pls call 03-928***** for detail.Tq.


Inilah SMS yang pihak pengurusan KUMON hantar pada 22.06.09. Dan hingga hari ini 01.07.09 masih d tutup walaupun sekolah yang terlibat (srjk davidson) dah dibuka seperti biasa.

Worksheet yang diberi pun setakat 30.06.09, so saya kena call hari ni untuk maklumat lanjut. Dah 3 kali class tutup, so nak kena tanya bila masa dia orang adakan class ganti. Hb dah start bebel2.

Biasalahkan bila terlebih hari, class akan tutup. bila tak cukup hari, tak ada pulak class gantian. u olls paham tak? Cam mana ek nak xplain.

Contohnya, bulan June kan ada 5 minggu (akceli terlebih 2 ari je), so minggu yang akhir tu class tutup sebab dah terlebih, tapi kalau ada certain2 date yang jatuh public holiday, class yang tutup pada public holiday tu tak pulak diganti. Lebih kurang macam tulah, uolls paham sendiri lah ek. Kalau tak paham jugak, buat2 pahamlah ya, bukan nak masuk exam pun.

Afiq????? Dialah orang yang paling happy... tak payah nak pening2 paler pikir pasal class. Worksheet pun banyak tak siap lagi, puas dah saya bebel2 kat dia. Dia kalau bole nak berhenti terus je, baru aman damai hidup dia. Selalu lah merungut dengan saya, tak puas hati macam2, tapi saya buat dunno je, sebab saya tahu dia bole buat tapi virus M dia lebih sangat.

Hmmm...bawah ni sijil ke 2 yang Afiq dapat. Dia still di Level F lagi. Kalau tak silap saya dah hampir setaun dia duk kat Level ni. Kadang2 tu memang kesian, tapi kena berkeras jugak sebab saya tau dia boleh, cuma huruf M yang ada dalam diri dia terlebih2 sangat.